Verkstäder, butiker och servicebilar nära dig!

Verkstäder, butiker och servicebilar nära dig!

Bland våra verkstäder finns även butiker med ett brett sortiment av LV och PV tillbehör som till exempel extraljus, lampor, verktyg, men även försäljning av Tegera arbetshandskar och ett urval av arbetsskor finns också.

I Sveg och Hudiksvall finns Preem-Såifa stationer anslutna till verkstäderna. Däckab i Sveg LV och PV är båda ackrediterade verkstäder, med tillstånd att släcka bilprovningens 2:or. Här finns också Preem-Såifa stationer anslutna till verkstäderna.

Framvagnsinställningar utförs i Hede, Sveg, Bollnäs och Hudiksvall. Vi har även servicebilar med jour dygnet runt. Vid behov av en servicebil, ring till din närmaste Däckabverkstad på journumret som du finner under respektive verkstad.

Vinter- och sommardäck
Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute.

Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan.

Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april. Det är dock lagligt att köra med dubbdäck efter den 15 april och innan den 1 oktober om det är eller befaras bli vinterväglag.

Dubbdäck och friktionsdäck
Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dem.

Däck på släpet
Om bilen har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det är vinterväglag. Om bilen har odubbade däck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen, för att till exempel undvika att släpet sladdar vid inbromsning.

Krav på mönsterdjup för vinterdäck
För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter i däcken.

Samma mönsterdjup gäller för släpvagnar som dras av dessa fordon. För lastbil, buss och personbil klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton gäller mönsterdjupet 5 millimeter. Kravet gäller för samtliga däck på dessa fordon.

Enligt lag krävs vinterdäck även för tunga fordon, med en totalvikt över 3,5 ton. Reglerna skiljer sig mellan fram- och bakhjulsdrivna fordon.
Lagen i sin helhet finns på Transportstyrelsens webbplats

Bästa däcken bak
De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Vinterdäck gäller även för utländska fordon
Reglerna om vinterdäck omfattar även utländska fordon och gäller vid resa till och från utlandet. Reglerna finns i sin helhet på Transportstyrelsens webbplats

Förbud mot dubbdäck på vissa platser i storstäderna
Förbud mot dubbdäck gäller på vissa gator i några städer. Hornsgatan i Stockholm är ett exempel, där endast friktionsdäck tillåts. De som bryter mot reglerna riskerar böter på 1 000 kronor. Mer information om vad som gäller i bland annat Stockholm, Göteborg och Uppsala finns i de lokala trafikföreskrifterna.

Undantag från användning av vinterdäck
Det finns ett antal undantag från kravet på vinterdäck, till exempel för färd till besiktningsföretag och för fordon som är äldre än trettio år. Listan över alla undantag finns på Transportstyrelsens webbplats

I priset för däckhotell ingår försäkring om någonting skulle hända dina däck under förvaringstiden till exempel brand eller stöld.
Däcken tvättas, kollas på lufttryck och mösterdjup.
Vi ser till att däcken förvaras på rätt sätt

Slits dina däck ojämt eller upplever du att styrningen drar åt något håll?
Då kan det vara dags att se över hjulinställningen. Vi erbjuder detta på samtliga av våra verkstäder.